top of page
Keresés

Mérgezett Föld

A kíváncsiság, hogy létezhetnek más módszerek, ritka tulajdonság.


Az alábbi 50 perces dokumentumfilm a talajpusztulásról és annak visszafordíthatóságáról szól. Olyan régi-új technológiák előnyben részesítéséről, melyek valós megoldást jelenthetnek egy egyre égetőbb világproblémára, melyről sokunknak tudomásunk sincsen, pedig komoly hatással lesz a közeljövőnkre.

A rövidfilmet nagyon ajánljuk akár családi mozizásra, vagy egy esős vasárnap délutánra. :)


1950-re a világ termőföldkészletének fele termesztésre alkalmatlanná vált. Elhasználtuk.

Csökkent a gazdálkodásra alkalmas terület és a termőréteg is elvékonyodott. 2010-ig további 30%-ot tettünk tönkre, így mára mindössze 20% termőképes földterület maradt világszerte.


Többek között ezzel indokolják napjainkban a szuperintenzív, monokulturális, nagyipari agrártermelés szükségességét. Mely, mint jól tudjuk, legnagyobb részben igényli a mesterséges növényvédelmet és a talaj szűntelen fizikai művelését, vagyis a talajpusztulás okozóit.

Az ismeretterjesztő rövidfilm egyik legfontosabb üzenete az, hogy szerves trágya kijuttatása mellett az kell hogy ne bolygassuk a talajt szántással vagy egyéb talajforgatással. A műtrágyával ellentétben, a talajba került tápanyagok sokáig felvehetőek maradnak. A növény szimbiózist alakít ki a talajlakó élőlényekkel, és a saját működésük és igényeik szerint kezelik a talaj tápanyagkészletét. A változást alapvetően nem a technológia átalakítása indította el, hanem egy szemléletváltás. Megkérdőjelezték az eddigi gyakorlatot. A világ gazdaságaiban azonban továbbra is vegyszereznek és szántanak évről évre.


Ideje változtatni!


A filmben olyan szakértőket interjúvolnak meg mint,

Boros Béla- rendszerökológus

Dr. Gyulai Iván – ökológus

Sztupa Gergely - Pusztaszabolcsi Agrár Zrt vezetője

Dömötörfi József – méhész

Christoph Frebourg – talajtani szakember

John Crawford – Fenntartható rendszerek program igazgatója, a Rothamsted Kutatási Intézet, UK48 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page