top of page
Keresés

PÉLDAKÉPEINK / 1. Rebecca Hosking

Frissítve: 2020. márc. 15.

Új sorozatot indítunk, melyben időről időre bemutatunk egy-egy jelentős személyiséget, akik igen nagy hatással vannak ránk itt a Csige Kertben.

Inspirálnak minket a mindennapjainkban azzal, hogy korukat megelőzve, olyan nagy tetteket hajtottak végre a mezőgazdaság és az ökológia területén, mint senki előttük korábban. Bátor gondolkodók, akik nem riadtak vissza a forradalmi cselekedetektől és vállalják önmagukat a világ előtt.


Rebecca Hosking, 1974-ben született egy kis dél devoni falucskában Modburyben, Angliában, ahol a családi farmjuk 7 generáció óta a mai napig működik. Ide járt általános iskolába, majd Devonban az Ivybridge középiskolába. Egyetemi tanulmányait Edinburgh-ban, film szakon végezte el, ahonnan ösztöndíjasként a BBC Természettudományi részlegéhez került és kezdett el nemzetközi környezetvédelmi témákban dokumentumfilmeket forgatni világszerte.

Rebecca egyike annak a mindössze három női természetfilmes operatőrnek akik Nagybrittaniából származnak. 2006-07 között a Hawaii szigeteken forgattott dokumentumfilmet, a már akkor kiterjedt természeti katasztrófát okozó műanyagszennyezésről, Message in the Waves (Üzenet a hullámokban) címmel. Ezt követően döntött úgy, hogy életcélja felhívni a világ figyelmét erre a globális problémára. Azonban sokakkal ellentétben, ezt a munkát, gyakorlatias szemlélettel, saját példamutatásával, a gyökereknél kezdte el. Így 2007-ben haza költözött családi farmjukba Modburybe.

Rebecca Hosking, „tha bag lady” (a társkás hölgy) miután 2006-ban, a Csendes-óceán északi részén található Midway-szigeteken, albatrosz tetemek százaival találkozott műanyag zacskókkal a gyomrukban, visszatért szülővárosába, és egy röpke hónap alatt rábeszélte mind a 43 helyi üzlet tulajdonosát, hogy vállalja boltjában a műanyag zacskók betiltását. Ezzel párhuzamosan bátorítótta a lakosságot a textil szatyrok és fonott veszőkosarak használatára. Így lett Modbury az első nylonszatyormentes város az Egyesült Királyságban. Azóta az UK-ban legalább 80 másik város követte példáját, segítve ezzel csökkenteni azt a több mint 200 millió nylonszatyornyi mennyiségét, amelyek évente szemetelik Nagy-Britannia strandjait és parkjait.Ezzel a cselekedetével akaratlanul is felhívta magára a média figyelmét és a mellett, hogy sok ezreket inspirált egészen eljutva a politikai döntéshozókig, még a helyi turizmust és a város ingatlan piacát is felpezsdítette.


Rebecca Hosking másik jelentőségteljes munkássága a családi farmjukon megy végbe napjainkban. Ennek kezdetéről a BBC-számára rövidfilmet forgatott 2008-2009-ben A Farm for the Future(A jövő farmja) címmel.

Ebben a dokumentumfilmben Rebecca elmeséli, hogy hogyan realizálta a saját farmjuk és minden más agrár tevékenység fosszilis energiafüggőségét és ennek veszélyeit a közeljövőre nézve. Számos, a témában járatos szakértőt felkeresve, végül a permakultúra, mint egyetlen lehetséges megoldás mellett döntött.

És megreformálta saját családi gazdaságukat.


/permakultúra fogalma: A „hamisítatlan ésszerűség”.

A permakultúra az emberi élőhelyek és mezőgazdasági rendszerek olyan kialakítása, mely a természetben zajló ökológiai folyamatokat utánozza, veszi mintául. A rendszer minden egyes elemét annak szükségletei, általa nyújtott hasznok, és alapvető tulajdonságai által összehangoltan illeszti az egészbe. A részek közti szinergia a hulladék, az energia-, valamint az emberi munkaerő szükséglet minimalizálásával valósul meg. - wikipedia/


Rebecca napjainkban is a devoni családi farmon dolgozik kollégájával Tim Green-nel. Mindennapos kihívásaikról és tapasztalataikról számos cikk jelenik meg szaklapokban és az interneten. Nagyon ajánljuk minden agrárvilágban dolgozónak és érdeklődőnek filmjeit és publikációit egyaránt!


Források:
32 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page