top of page
Keresés

Odú kihelyezésre fel!

Frissítve: 2019. márc. 6.


Madárodúk alkalmazása a mezőgazdaságban és otthon

A mezőgazdaságban ugyan törvény kötelez a madárodúk kihelyezésére, a kertben is sok örömet szerezhetünk vele. A ilyen mesterséges odúkra azért van szükség, mert madaraink egy része odúlakó és csak öreg odvas fákban szeret költeni, azonban a civilizáció igen csak meg ritkította az ilyen értékes fákat. Hogy a madarakat maradásra bírjuk gyümölcsöskertjeinkben, mesterséges odukat hoztunk létre az állatok igényei szerint. Ezáltal meg különböztetünk: „A”, „B” „D” "C" típusú odúkat.

Az „A” „B” és „D” odúk kerek röpnyílásúak, ezek közül is a „B” típus az egyik leggyakrabban választott odú. Ezekben találkozhatunk Széncinegével, Nyaktekerccsel, Házi- vagy Mezei verébbel, valamint Csuszkával is. Az „A” típusú odúk gyakori lakója a Barátcinege és a Kékcinege. A „D” típust pedig elsősorban Seregély, Füleskuvik és Búbosbanka látogatja.

A „C” típusú odúk kivételt képeznek mivel nem hagyományos odúlakó madarakra specializálódtak, hanem inkább sziklafalak repedésiben megbúvó fajokra, mint az Ökörszem, Házi rozsdafarkú, Vércse vagy a Vörösbegy. Az ilyen oduknál az egyik oldal nyitott, ezek kihelyezésénél a fedettség és a fekvés a meghatározó.

Fontos tudnivaló, hogy az odúknak nem szabad észak felé nézniük, mert a madarak azokba nem szívesen fészkelnek bele. A madarakról való gondoskodásunk nem ér véget a lakóhelyeik bővítésével, ezeket évente ki kell takarítani, mivel sok madár nem költözik bele az elhagyott fészkekbe, még ha a sajátja is volt az korábban. Nekünk a könnyű kezelhetőség végett a lecsúsztatható tetős megoldás vált be, jó szívvel ajánljuk ezt a kialakítást.

A gyümölcsösökben idén kora tavasszal „A” és „B” típusú odúk lettek általunk felszerelve és nagy örömünkre szolgált, hogy valamennyi régebbi odúban találtunk fészkeket takarításkor.

Előfordult, hogy éppen költő cinegére nyitottunk ajtót, vagy pele fészkeket/vackokat találtunk; ezeket örömmel hagytuk háborítatlanul, elvégre minden kis életnek örülünk amit vissza vonzhatunk eredeti élőhelyükre.

Reméljük másoknak is meghoztuk a kedvét az odú felhelyezéshez! Részletesebb információkat magyar madártani és természetvédelmi egyesület honlapján találhatnak: http://www.mme.hu/oduk_es_koltoladak







223 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page