top of page
Keresés

ITT AZ IDEJE A CÉGES PÁLINKAFŐZÉSNEK


Gyümölcseinkből évről évre kiváló minőségű sárgabarack és meggypálinkák készülnek. Büszkék vagyunk arra, hogy közel száz magánszemély keres fel minket minden évben, hogy saját házi pálinkát készítsen és, hogy egy évvel később mosolyogva hozzák a kóstolót. Emellett nagyobb partnereknek is örülhetünk, mint például a híres Panyolai és Bolyhos Pálinka főzde, Brill, Gusztó, Réti Pálinkaház vagy a soproni Egy Csepp Pálinka Kft.

Területeink magas, déli fekvése lehetővé teszi, hogy nagyobb fagykárok és jégesők nélkül átvészeljük a tavaszt és hogy, a napsugarak a lehető legtöbbet érjék gyümölcseinket.

Hagyományos magyar fajtákat termesztünk, példának okán Gönci Magyar kajszi, Ceglédi óriás és Ceglédi bíbor kajszit. Ezen fajták íz intenzitása utánozhatatlan. Pálinkafőzéshez a legjobb mert bel tartalma a területeink fekvéséből adódóan kiváló. Jellemzőek a hűvös éjszakák és forró nappalok, ennek következtében magas a cukorszint és kitűnő a gyümölcs savak és az aromák aránya. Gyümölcsfáinkat klasszikus, integrált módon termesztjük, ami időt és lehetőséget ad a gyümölcsfák természetes fejlődésének és a gyümölcsök érésének.

Nagyon fontos, hogy a cefrébe érett, egészséges, tiszta gyümölcs kerüljön. Gyümölcsöseinkben a biodiverzitás fontosságát szem előtt tartva nem szántó, hanem természetes gyeptársulások gondozásával borítjuk a talajt. Ez annyit tesz a szüretelés szempontjából, hogy a lepottyanó gyümölcs nem földre, porba hullik, hanem szénára, így nem sérül és tiszta marad.

Az érettséget ránézésre, kóstolva valamint a cukortartalmat refraktométerrel mérhetjük, ami Brix%-ot mutat.

A refraktométer (Brix mérő) egy optikai eszköz, amely a gyümölcslevek fénytörése alapján megmutatja azok vízben oldott szárazanyag tartalmát. A vízben oldott szárazanyagoknak csak 60-70%-a cukor, a többi vitamin, ásványi só, sav, tehát nem pontosan a cukortartalmat mérjük a refraktométerrel, de az érésben lévő gyümölcstől az erjedő cefréig jól követhetjük vele a változásokat.

Kajszisunkban az elmúlt 3 évben, helyszíni mérések alkalmával átlagosan 14-18 Brix %-os cukorszintet mértünk a frissen, cefrének szüretelt sárgabarackból.

Bátran invitálunk minden kedves pálinkafőzésre elszánt kollégát gyümölcsösünkbe.


11 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page