top of page
Keresés

MEGGY AZ ÚJ SZUPERGYÜMÖLCS

Frissítve: 2019. márc. 6.


Füllentenénk, ha azt mondanánk mi ezt már rég tudtuk, de annyi bizonyos, hogy sejtettük, hogy a fantasztikus ízén kívül extra képességekkel is rendelkezik bio besorolás alatt álló meggyesünk értékes pirosló gyümölcse.


2016 februárjában jelent meg a Kertészet Szőlészetben az a cikk, mely számos kutatásra hivatkozva taglalja a hazai meggy beltartalmi, élettani hatásait, miszerint a meggy táplálkozásbiológiai és gyógyhatású jelentősége beltartalmi vegyületeinek összetett hatásának tulajdonítható.

A természetgyógyászok, orvosok, táplálkozástudományi szakemberek és fitomedicina művelőinek tapasztalatai alapján, lássunk most néhány szuper képességet a sok közül a meggy általános gyógyhatásairól:

  1. A meggy amellett, hogy rengeteg vitamint és biológiailag aktív anyagot tartalmaz, jelentős mennyiségű, a sejtek energiaforrásának számító glükózt és a könnyen hasznosuló gyümölcscukrot (fruktóz) foglal magába.

  2. Friss kutatások kimutatták, hogy a meggy 17 típusú antioxidánst vegyületet tartalmaz, kiemelkedik közülük a melatonin és számos flavonoid. A melatonin nem csak antioxidáns, hanem az ébrenlét, az alvás ciklusát, és az öregedést is szabályozza. Az emberi szervezetben a tobozmirigy termeli, melynek aktivitása a sötétben a legnagyobb, ezért fontos, hogy sötétben aludjunk. A flavonoidok védenek az érfalat károsító folyamatok ellen (visszérbetegségek), enyhítik az ízületi megbetegedéseket és gyulladás gátló hatásúak. Valamint ami talán a legfontosabb, a meggy piros színét okozó antocianinok bizonyítottan tumor gátló hatásúak.

  3. Ásványianyag-tartalma révén a kálium, kalcium és más ásványi anyagok erősítik a szívizom működését, megszüntetik a szívritmus elégtelenséget.

  4. Köszvény elleni hatása a káliumnak köszönhető; csökkennek a húgykőlerakodások.

  5. Érbetegségek ellen is hasznos, lúgosító hatásával újra megnyitja a kapilláris ereket.

  6. Ödéma esetén a gyümölcs kitűnő vízhajtó tulajdonsága miatt vehetjük hasznát.

  7. Gyulladáscsökkentésre azért válik be, mert bioaktív anyagai gátolják a gyulladásért felelős ciklooxigenáz enzimet.

  8. A gyümölcssavak serkentőleg hatnak a bélmozgásra. B-vitamin tartalma segíti a kiegyensúlyozott emésztést, ezen kívül jó hatású az idegrendszerre is. A vér hígításával kitisztulnak a vese apró erei, emellett serkenti a májműködést.

  9. A meggyfa vesszőjéből és kérgéből készített tea epekőoldó és epetisztító hatású.

  10. Meghűléskor az A- és C-vitamin, valamint a savas közeg háttérbe szorítja a vírusokat.

  11. Ismert a meggylé kiváló hatása izomláz ellen, továbbá vírusölő és antibakteriális tulajdonsága.

  12. Levét a gyógyszergyártásban is használják, mert segíti a hatóanyagok jobb felszívódását, autentikus gasztronómiai műhelyekben sajtkészítés során a tej beoltására alkalmazzák.

Ezek után a mi családunk február óta dupla dózisban issza egész évben a 100% préselt meggy levet. Ajánljuk ezt minden kedves olvasónak, hiszen a rendszeres gyümölcsfogyasztás, bizonyítottan betegségmegelőző és immunrendszer erősítő hatású.

Forrás: Kertészet és Szőlészet 6. szám, 2016 február 10.



19 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page