top of page
Keresés

SÁRGABARACK LEKVÁR

Frissítve: 2019. márc. 6.


Saját, házi, sárgabarack lekvár, mond ez ma még valamit?

Amikor lekvárt főzöl, nemcsak a gyümölcsöt zárod az üvegbe, hanem a nyarat, az élményeket. Ősz közepén, mikor felbontod, az illat és az íz ezeket juttatja majd eszedbe!



Újra és még mindig népszerű a lekvárfőzés, befőtt eltevés, különböző tartósítószer és mesterséges adalékmentes szószok készítése otthon édesanyánkkal, barátnőkkel, kollégákkal! Hogy miért? Mert mai rohanó világunkban, mesterségesen épített környezetünkben, valahol a szívünk mélyén nagyon vágyunk a saját kézzel készített, régi hagyományokat őrző, természetközeli finomságokra, amire utána egész évben büszkék lehetünk!

8 különböző magyar kajszi fajtánk mindegyikéből Isteni lekvár készíthető, mégis a legfinomabb talán a klasszikus magyar kajszi lekvár, melynek aranysárga színe és zamata elvarázsolja a januárban palacsintát majszolót!

Ezt a receptet mis is szívesen ajánljuk, cukorbetegeknek is, roppant egyszerű és nagyszerű. Nálunk otthon kényes a csapat a színre és állagra is, így ez a recept tartalmaz citromsavat. A nátrium-benzoát amit élelmiszerek tartósítására széles körben használjunk, nem öli meg a baktériumokat és a gombákat, „csak” a szaporodásukat teszi szinte lehetetlenné (bacteriostaticum).

hozzávalók / 8 adag

  • 3 kg sárgabarack (magozott tisztasúly)

  • 115 dkg diabetikus befőzőcukor

  • 3 csomag dzsemfix

  • 1 ek citromsav

  • 1 késhegynyi nátrium-benzoát

elkészítés

  1. A barackot megmossuk, a héját rajta hagyva kimagozzuk. Megfelelő méretű fazékban rottyantunk rajta egyet, majd hagyjuk kihűlni.

  2. Amíg hűl, kimossuk az üvegeket.

  3. A kihűlt masszát leturmixoljuk, és a fazékba visszatéve belekeverjük a három zacskó diabetikus befőzőcukrot és a dzsemfixet. Folyamatosan keverve felforraljuk.

  4. Ha kész, belekeverjük a citromsót.

  5. A forró dzsemet az üvegekbe töltjük, és egy késhegynyi nátrium benzoátot teszünk rá.

  6. Az üvegeket lezárjuk a kupakokkal, és száraz dunsztban hagyjuk lehűlni.

Ez a mennyiség nyolc kis üveget töltött meg. Természetesen cukorral is elkészíthető, csak akkor nem diabetikus.

Tipp

Még izgalmasabbá válik a művelet, ha kísérletezel! Párosítod a különböző kajszifajtákat, vagy akár a különféle gyümölcsöket. Ízesítsd fűszerekkel, gyógynövényekkel, citrusfélékkel.


631 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page