top of page
Keresés

Özönvíz előtt


2016. október 30-án mutatták be először a National Geographic Channel műsorában Leonardo DiCaprio Before the Flood (magyarul az Özönvíz előtt) című dokumentumfilmjét, mely jelenleg számos egyéb csatornán és felületen elérhető ingyenesen, szerte a világon. A színész 2014 óta az ENSZ béke nagyköveteként hívja fel nem csak a civilek, de az óriásvállalatok és kormányok figyelmét is a gyorsan közelgő katasztrófára: a klímaváltozás felgyorsulása és annak következményei a Föld minden lakójára kivétel nélkül hatással lesznek!A dokumentumfilmet mindenkinek ajánljuk korra, filmízlésre vagy világnézetre való tekintet nélkül.

A filmben számos híres tudóssal és döntéshozóval készítettek interjút, mint például Barack Obama, Ferenc pápa, Sunita Narain, John Kerry, Elon Musk, Alejandro Inarritués Johan Rockström. A film legfontosabb üzenete, hogy rendkívül gyorsan zajlik az éghajlatváltozás, rendkívül szélsőséges időjárást tapasztalunk mostanában: az egész univerzumban a Föld csupán egy kis hajó és ha süllyed a hajó, mindannyian együttsüllyedünk vele.

2040-ben végighajózhatunk majd az Északi-sarkon és nyáron egyáltalán nem lesz jég a Jeges-tengeren. A jég Grönlandon egykor kék színű volt és kemény, most fehér és sokkal puhább. Még mindig jég, de sokkal gyorsabban olvad, mint ezelőtt. Az Arktisz az északi félgömb légkondicionálója, ami ha megsemmisül, megváltoznak az áramlások és az időjárás. Az Északi-sarki jégtakaró felolvadásáért számos folyamat okolható, de ami mindebben közös, az az ember.


Már több mint 50 éve tudunk az általunk okozott éghajlatváltozásról, azóta 5 milliárd fővel nőtt a Föld népessége. Az USA-ban és Kínában folyik jelenleg a legnagyobb a környezetszennyezés. Kínában, a világ gyárában mindennaposak az egészséges életkörülményeket követelő tüntetések és az iskola bezárások a légszennyezés miatt. Kelet- közép Ázsiában még mindig az állati ürülékkel és szénnel való fűtés és főzés a legolcsóbb energiafelhasználás. India lakosságának 30%-a, azaz közel 300 millió ember él áram nélkül, ez az USA teljes népességével egyenlő. Vajon mit történne, ha ezek az emberek jogos jussukat, energiát követelnének maguknak és az összes szenet ki kellene bányászniuk ehhez?

A fejlődő országok túlnépesedése és energia éhsége csak az egyik okozója a mai hihetetlen mértékű fosszilis energiahordozó falásnak. Az USA egyetlen lakosának energia fogyasztása 34 indiai lakos energia fogyasztását teszi ki. A műholdfelvételeken gyönyörűen kirajzolódik az éjszakai kivilágítások okozta indokolatlan fényszennyezés szerte a világon. Olcsóbbá kell tenni a szél és napenergiát. A TESLA Gigafactory programja, az új akkumulátor rendszerekkel ezt a problémát próbálja feloldani. De ehhez segítség kell, drágítani kell a fosszilis energiahordozókat, hogy gyorsabban és globálisan tudjunk átállni a megújuló energiaforrásokra. Egy esetleges szénadó előmozdítója lehetne a gyorsabb változásnak, megadóztatni mindent, ami szenet juttat az atmoszférába, ezzel párhuzamosan lehet jövedelemadót csökkenteni.

A tengerszint emelkedése mára eléri az édesvizű tavakat, a Csendes óceán szigeteit ellepi a tenger. Pont azoknak az otthonát érinti leginkább a globális felmelegedés, akiknek a legkevesebb közük van hozzá. A tengerszint emelkedéssel és az áramlások megváltozásával olyan érzékeny partmenti ökoszisztémák pusztulnak el, mint a korallzátonyok. Napjainkra a korallzátonyok 50% megsemmisült,melyeket lényegében fél milliárd évnyi evolúció hozott létre. Ez a folyamat mindössze az elmúlt 30 évben következett be ésegyenes ágonkihat a bolygónk halállományára. A Földön ma 1 milliárd ember él halászatból, de már nem hosszú ideig.

A korallzátonyok elnyelnék az atmoszférában lévő széndioxid 1/3-át, csakúgy, mint az esőerdők. Azokat az ökoszisztémákat tesszük tönkre, melyek segítenék az éghajlat helyreállítását. Három nagy összefüggő esőerdő maradt a bolygón: az Amazonas mentiDél-Amerikában, a Kongó medence Afrikában és a Dél-Kelet ázsiai indonéz esőerdő. Ez utóbbit a pálmaolaj termelés érdekében 80%-ban felégették és monokultúrális pálmaolaj ültetvényeket hoztak létre rajtuk, megsemmisítve ezzel a biodiverzitást. Indonézia az egyik legkorruptabb ország a világon, a vállalatok megzsarolják a kormányt, hogy engedjék meg nekik a területek felégetését. Ennek hatására rengeteg szén kerül a levegőbe, megsemmisül a helyi ökológiai egyensúly és odavész az itt élő népesség egészsége. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy ennek a tarthatatlan állapotnak a felelősi mi magunk vagyunk, azzal, hogy olyan termékeket vásárolunk nap, mint nap melyek pálmaolajat tartalmaznak, hozzájárulunk a fenti folyamatok lezajlásához. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a vásárlásaink és a mindennapi döntéseink hatással vannak a világ bármely pontján élőkre, növényekre, állatokra és az emberekre egyaránt és végérvényesen.

Átlagosan 4 fokkal van melegebb ebben az évszázadban. Erre nem volt példa az elmúlt 4 millió évben. Nincsenek tapasztalataink, mert az elmúlt 10000 évben szinte csodálatosan stabil volt az éghajlatunk, tökéletes klímánk volt és adottságaink. Most közeledünk az 1 C-fokos hőmérsékletemelkedéshez, aminek vártnál sokkal hamarabb jelennek meg a hatásai, áradások, felhőszakadások és viharok kíséretében. A világ korallzátonyai elpusztulnak a 2 C-fokos hőmérsékletemelkedés előtt. Ez hamarabb megtörténik, mint számítottuk rá. Az egyenlítő körül összeomlik a mezőgazdaság és felborul a globális népesség ellátás. Most először történik, hogy Grönland egész felületén olvadni kezdett, megváltozik a jég színe, elszürkül és kiszabadul a fagyott permafroszt réteg alatt rejtőző metán, ami még jobban felmelegíti a bolygót és így még több metán szabadul fel. Amennyiben nem lépünk most rögtön visszafordíthatatlan lesz a folyamat!

A klíma változás hatására az egyenlítő környékén ellehetetlenül a mezőgazdaság, világszerte édesvízhiány alakul ki melynek eredményeképp népvándorlásokmennek végbe. Ha valaki nem tud hol és hogyan élni sebezhetővé válik, és könnyen lehet rá hatni szélsőséges nézetekkel. Ezek már nemzetvédelmi kérdésekbe torkollanak át.

Tény, hogy kifutottunk az időből, nem elég ha hibrid autót vásárolunk vagy ha lecseréljük a villanykörtéinket. A nemzetek vezetőinek kell globális intézkedéseket végrehajtani, melyek elősegítik a megújuló energiák létrehozását. Ugyanakkor hiába kötöttük meg a Párizsi egyezményt, hiába jelentette ki Svédország 2015 novemberében, hogy ők lesznek az első fosszilis tüzelőanyag mentes ország, hiába indult el a világ a fenntartható jövő felé a kérdés most már az, nem haladunk-e túl lassan?!

Nincs több mellébeszélés, kifogás, 10 éves kutatási terv, bizonyítás, nem hagyhatjuk a fosszilis tüzelőanyagokat kitermelő vállalatok manipulálják a jövőt formáló tudományt és politikát. Rajtunk a világ szeme, most dől el, hogy áldani vagy átkozni fognak minket a jövő nemzedékei. Mi vagyunk, a föld, utolsó nagy reménye.A mi kollektív lelkiismeretünk. Védjük meg a bolygónkat, mert különben mi és a többi élőlény is végérvényesen odavész.

Rajtunk múlik!

Fogyasszunk másképp;

-ügyeljünk arra mit veszünk

-mit eszünk

-hogyan szerezzük az áramunkat.

Válasszunk olyan vezetőket. akik tesznek az éghajlatváltozás ellen azzal, hogy

-megszüntetik a fosszilis tüzelőanyagok támogatását,

-befektetnek a megújuló energiaforrásokba,

-nem bányásszák ki a fosszilis tüzelőanyagokat,

-támogatják a szénadó bevezetését.


30 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page