top of page

NEM AKARUNK MÁST CSAK FELNEVELNI PÁR EGÉSZSÉGES GYÜMÖLCSFÁT.

felelos_termeles_csige_csapat_kezakezben

CSIGE KERT

    A föld szeretete és tisztelete számos generáción át öröklődött családunkban. Nagyapánk gyógynövényekkel foglalkozott, a Herbária munkatársa volt, emellett méhészkedett és szenvedéllyel gyűjtötte a szőlőfajtákat. Megtanított minket a kitartó munkára és a növények szeretetére. Édesapánk agrármérnökként folytatta az utat, gyümölcsösöket telepített. Nagyapánk hat unokája pedig boldogan gondozza és fejleszti a gazdaságot.

    Gyümölcsöseink a Dunántúli-dombságban, a Völgységben fekszenek, Tolna megye délnyugati részén. A területek nagyobb része lösszel fedett dombvidék.

    Kajszit közel 20 hektáron termesztünk, kivételesen szerencsés fekvésben, dombtetőn, ahol ritka a fagykár. Meggyet bio termesztésben 25 hektáron gondozunk, erdőkkel körbevett izolált termőhelyen. Almát  kisebb területen termesztünk. A gyümölcsökből minden évben gyümölcslevet is készítünk.

 

     A szekszárdi borvidék méltán híres. Több mint 2100 hektár kékszőlő van regisztrálva a térségben. Kiemelkedő a Kékfrankos, melyet a teljes szőlőterületek harmadában termesztenek. Jelentős a Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Zweigelt termő területe. A török időktől honos Kadarka területe is növekvőben van.

Családunk is foglalkozik a szekszárdi borvidéken szőlő termesztéssel.

ELÉRHETŐSÉGÜNK

7100 Szekszárd,

Magyarország

Csige Anna

Tel 00 36 20 371 4540

Csige Márta

Tel 00 36 20 369 7459

Email: csigegyumolcsos@gmail.com

www.csigekert.com

KERTJEINKRŐL

01 CSALÁDI VÁLLALKOZÁS

Családunkban generációról generációra öröklődik a föld szeretete, ennek hatására jöhetett létre a sikeres családi vállalkozás, a Csige Kert.

02 FELELŐS KERTMŰVELÉS

Előremutató és hosszú távon megtérül, ha a környezetünk adottságait, jelzéseit minél precízebben vagyunk képesek érzékelni. A termőhelyi adottságoknak megfelelő termelési szerkezet kialakításával, a környezettudatos, fenntartható gazdálkodási módszerek beépítésével egyben a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás felé is lépéseket tehetünk.

A felelős kertművelésre mi, mint egy gyűjtő fogalomra tekintünk, mely minden lehetséges módot magában foglal arra, hogy a lehető leginkább környezetbarát módon műveljük gyümölcsöseinket. A föld művelésétől a termék csomagolásáig és szállításáig igyekszünk évről évre fokozott figyelmet fordítani az ökológiai szempontú vállalatvezetésre. Kajszisunkban, almásunkban és szőlőültetvényünkben figyelünk az integrált növényvédelemre. A meggyesben és a diósban ökológiai gazdálkodást folytatunk.

03 FESTŐI VIDÉK

Édesapánk mindig körültekintően választotta meg területeinket, mind rajongunk a szép tájakért, a magas fekvésű déli lejtőkért és a lenyűgöző kilátásért. A Völgységben, számtalan kis patak, napsütötte erdő és tó van. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a gyümölcsösök mind ezek közelében helyezkednek el.

A kedvező fekvés, a kiváló beltartalom, íz és zamat anyagok kialakulásában nagyon fontos szerepet játszik.

onwer of Awesome Sneakers Shop

(Peti, Anna, Andris, Márti) 1996

04 BEPORZÁS

A méhek jelentősége a virágok, növények életében sok ember számára nem ismert, pedig sok növény, virág és gyümölcsfajta a méhek nélkül kihalásra lenne ítélve. Szerencsére az érdekek kölcsönösek. A növények ellátják a méheket a napi szükséges táplálékkal, azaz nektárral és virágporral. A virágos növényeknek pedig szükségük van a méhekre, hogy a beporzás révén gyümölcsöt teremjenek.

Ültetvényeinken az indokolt néhányszori éves kaszálások lehetővé teszik a magas biodiverzitás kialakulását. A fajgazdag gyepes vegetáció és a méhlegelő szegélyek telepítése ideális környezetet teremt a beporzó rovaroknak. 

Méhész barátaink virágzáskor szívesen hozzák el kaptáraikat.

05 MADÁRBARÁT KERT

A gyümölcsösökben arra törekszünk, hogy a sorközök kaszálása minél kevesebb kárt okozzon az ott élő hasznos fauna számára.

A madárodúk kihelyezése, ízeltlábú búvóhelyek létesítése a madárvédelmi szempontok mellett a biológiai védekezés lehetőségeit is megteremti.

Kerítéseink mentén megtartottuk a csipkebogyó, galagonya és szederbokrokat, mert ezek mind otthonul és eleségül szolgálnak a környék madarainak. Több esetben meghagytunk eredeti erdős foltokat, melyek a gyümölcsösben élő állatok kedvenc búvóhelyei.

onwer of Awesome Sneakers Shop
csige kert
felelos kertmuveles
festoi videk
bottom of page